Heb je al gehoord van de Zero Waste levensstijl? Het is je leven versimpelen door minder afval te produceren. Of zelfs zo ver te gaan dat je als gezin (4 personen) per jaar maar 1 weckpot aan afval produceert. En dan bedoel ik niet dat ze zorgen dat al hun afval goed gerecycled wordt. Nee, in het gezin van Bea Johnson zorgen ze dat er geen afval hun huis binnenkomt, waardoor ze niets weg te gooien hebben. Bea Johnson is inmiddels de grootste expert op dit gebied en haar boek Zero Waste Home is de hele wereld over gegaan. Op haar blog www.zerowastehome.com is veel informatie te vinden over hoe je je leven kunt inrichten op een manier waarbij je minder afval produceert.
Waarom Zero Waste?
Maar waarom zou je dat doen? Het grote probleem met de plasticsoep in de oceanen is inmiddels overal bekend. Maar ook andere materialen die je weggooit vormen een probleem:
- Er zijn grondstoffen gebruikt om de producten te maken
- Veel producten en materialen kunnen niet goed gerecycled worden
- Als producten wel gerecycled kunnen worden, kost het energie en komen er minder hoogwaardige producten uit voort
Zero Waste leven, hoe doe je dat?
Beginnen aan de bron en zorgen dat er geen afval ontstaat heeft daarom veel effect. Meer dan recycling of goed omgaan met afval. Recycling komt pas als een latere optie in zicht. Bea Johnson omschrijft de methode om minder afval te produceren met de 5 R's op deze volgorde: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot. Dat betekent:
1. Refuse/afwijzen: zorg dat er geen afval je huis binnen komt. Neem bij inkopen zelf tasjes mee en verpakkingen om producten in mee te nemen (bijvoorbeeld voor brood, muesli of groente op de markt). Neem geen flyers aan op straat, geen gratis pennen en zorg dat je geen reclame meer krijgt per post. Kun je om sommige spullen niet heen? Ga dan verder met de volgende stap:
2. Reduce/verminderen: verminder het aantal spullen wat je hebt en koop alleen kwaliteitsproducten die lang mee gaan. Zo hoef je minder spullen weg te gooien. Heb je dan nog spullen die niet meer goed zijn? Ga dan verder met de volgende stap:
3. Reuse/hergebruik: gebruik de spullen die niet meer voor het oorspronkelijke doel gebruikt kunnen worden op een andere manier (gebruik spullen voor knutselen, maak van panty's haarelastiekjes of van een laken een douchegordijn). Zijn er dan nog dingen die je niet meer kunt gebruiken? Ga dan door met de volgende stap:
4. Recycle: recycle het afval wat toch ontstaat op een goede manier en:
5. Rot/composteren: composteer de rest.
Zero Waste Zerah
Bij Zerah staan we achter deze manier van leven. We leveren op het moment bijvoorbeeld aan vijf verpakkingsvrije winkels in Nederland en België. Dan sturen we een hoeveelheid van 10 kg of 20 kg wasmiddel op, zodat mensen in de winkel een kleine hoeveelheid wasmiddel in hun eigen meegebrachte verpakking kunnen scheppen. Zo ontstaat er geen verpakkingsafval.
Ook is het mogelijk voor mensen die dichtbij onze productielocatie (Wageningen) wonen om hun bestelling in een eigen meegebrachte verpakking mee te nemen. En een andere manier om minder afval te produceren is om met een groep mensen grootverpakkingen in te kopen en de inhoud onder elkaar te verdelen. Dat willen we voor Zerah ook aanbieden als mogelijkheid. Heb je hier interesse in? Lees dan meer op onze website en neem contact met ons op.
reacties op “Zero Waste Zerah”